Monday, July 15, 2013

Day 6 Ramadhan 1434H

Haih, mood tak ok la malam ni. Gara2 Sarah kena pergi hospital lagi pagi esok. Prof nak buat satu test lagi utk rule out certain possibilities. Rabbi yassir walatuasir...... :(.

Disebabkan sampai tengahari bertepek kat SDMC, tak dapat le nak pegang mesin jahit hari ni. So takde terapi minda. Lepas hantar derang sekolah agama dgn mengaji, i terus tertido sampai pukul 4.40 ptg. Bangun2 dengar bibik tengah menggoreng. Wahhh melompat terus jantung i, berkejar ke dapur. Cecepat suruh dia keluarkan ayam dari kuali tu. Hishh... awish request ayam rendang, i yg keluarkan ayam dari freezer sebelum tidur, dia dgn tak tanya apa i nak buat masak belasahhh je apa dia suka. Sabor je lah hakuuu.

Lepas tu terus rushing gi amik derang. Balik sampai rumah rendang dah siap.........rupa rendang tu tak seperti yg i inginkan. Kalau bulan tak puasa i takdelah berkira sangat kalau dia masak tu tak berapa menjadi, tapi puasa2 ni i particular sikitlah. Sian rendang tu, kering je terlebih kerisik, takde kuah langsung, daun limau pun tak letak, serai lengkuas pun tak cukup rasa, huk huk  :(. Nasib lah awishhhh oiii. 
Atas ni menu berbuka hari ahad. Kari ayam, kangkung belacan, bubur lambuk dan badak berendam. Pes time beli kuih kat pasar ramadhan. Cekpen bawak bebudak tu petang semalam sbb sarah dah restless duduk rumah sepanjang hari tak kuar jenjalan. Pastu kat masjid tu, mina and awish dua2 turun ambik bubur lambuk so jadi 2 bungkus le, penuh seperiuk kecik tu. Nasib baik habis.
Ni menu berbuka hari ni. Rendang ayam, tempoyak daun, roti jala and sambal udang yg dah di belasah sarah padahal masakkan utk mina hahaha. Sian mina, tinggal 3 ekor je utk dia. I buat roti jala sbb dah ada kuah kari ayam semalam tu, so takyah susah2 dah nak buat yg baru. Bubur lambuk pun ada jugak 2 bungkus mcm semalam, tapi i malas dah nak amik gambor. Lepas ambik derang tadi baru i buat roti jala dgn tempoyak tu. 

Itu pun i dilema nak buat tempoyak ke sup bayam. Si bibik lah ni tadi masa i bangun tido tetengok dia dah readykan bayam tu. So i pesan kat dia jgn masak dulu. Last2 i decide simpan balik lah bayam dalam fridge sbb i nak makan tempoyak hari ni. Sbb daun ubi tu lebih yg dah direbus hari yg i buat pecal aritu, so taknak le simpan lelama kang dah tak elok pulak. Nampak sikit je memula sbb cuma satu bekas plastik kecik je, sekali dah masak hah jadi 3 bekas. Lebihnya simpan lah dlm freezer le jawabnye.

Takde gambar lauk sahur pagi tadi, malas pulak nak snap, sambal ikan kerapu dgn sambal paru. Utk pagi esok i dah siap masak gulai lemak cili api ikan tenggiri, awish request. Ada lagi lauk2 left over sikit2 ni, so panaskan je lah bg habis esok pagi. Nak clearkan fridge tu so senang nanti kot ada left over yg lain pulak nak di simpan.

Ahhhhh, the anxiety..... lamanya nak tunggu test esok pagi niiii.

No comments:

Post a Comment