Friday, September 26, 2014

Back to red zone

Cubalah ni nak pikir positif -_-"

A year before zafri being planned, berat i naik consistently, and i found myself out of the underweight zone without needing to consume so much. That is very rare occurance. Tapi masa tu ada jugak terlintas dlm hati " hah hambik, nak sgt berat naik, jgn terlajak sudah, nyesal pulak kang".

Berat naik steady je sampai satu tahap mmg terlebih sudah. Orang tak nampak, sbb still luaran kering aje, tapi weighing scale tak menipu kan. Start panic sikit dan  6 bulan lepas tu beriya exercise. Dptlah turunkan dan maintain desired weight tu.

Start pregnant, zafri lahir, maintain lah walopon ada stage yg pelik lepas pantang. Tapi keadaan berubah masa bulan puasa dan selepasnya.

Pendek cerita i masuk balik dlm kategori underweight. T_T.

Try double nasi yg dimakan   tapi masih menurun. Mina siap cakap " mother u eat so much but why u still not fat" T_T.

The only possible reason is i still bf and i constantly hungry. But i tak act accordingly towards my hunger pang. I still eat only 3 meals/ day, with bigger portion. I dont munch much. 

Orang lain susah hati berat naik, i terbaliklah pulak. What to do?


Tuesday, September 23, 2014

Friday, September 19, 2014

Demam kilat etc


Me and zafri were In and out of the house so fast  that sometime i forgot to bring his food. 

So 3 hari lepas, dah waktu makan dia tp lambat lg nak balik rumah. Bagilah dia makan roti n minum i punya air tembikai dulu.

Malamnya dia demam on n off. But alhamdullilah by morning dah ok. Phewww! Probably sbb ais.


Suka dia main buai :).

Another fruitless site visit on wednesday:(

Semalam agak elok dari hari2 yg sebelum ni. Balik rumah awal lagi, baru pukul 12. Nasi pagi2 sebelum keluar dah masak so tinggal masak lauk je. Dapatlah makan home cooked siakap 3 rasa n telur dadar. Petangnya sebelum ke spk lagi sempat jugak masak ayam masak kicap for dinner. Puas hati.

Cuma pasta zafri dah habis, bg dia nasi asik di luahkan aje. Makanlah nasi nak oiii senang keje mama.


Tuesday, September 16, 2014

Sabarlah ni


Pekerja: sudah berapa bulan sini buat? Ada 6 bulan?

Me: *mata tebeliak* hei 9 bulan tau! 

Pekerja : oohh. Tak apalah kakak sabar aja.

Me: >_< mana ada dah sabar. Hilang semua.

Adoyaiii...kalau rajin i nak buat entry
"Kontraktor renovation yg wajib dielakkan" terutama kawasan shah alam dan yg berdekatan.


Wednesday, September 10, 2014

The screaming type

Semalam, member wasap me pasal anak2. Share our daily struggle to do our best. Tanya i mcm mana nak deal dgn anak2. Malangnya, i dgn dia, adalah serupa. Bila marah memang tahap jeritlah. Jadi cukuplah utk tenangkan diri , sbb tau yg kita bukan berseorangan dlm hal jerit2 ni hahaha. We are in the same boat gitu.

Aktiviti wasap pun dah hampir pupus mcm update blog >_<. Tak sompek der, nak2 beratus pulak tu kan, so donlod je tp x sempat baca.

Time is precious sgt skrg ni. Terkejar2 sana sini. Last week zafri banyak meroyan .... Eh.... Merap melekap, maka banyak jugaklah tapau. Masak nasi sesiap sebelum keluar run errand, lauk dah siap keluar standby, agak2 balik tak sempat nak masak terus singgah tapau.
Selalu seminggu sekali dua je makan non home cooked meal, minggu lepas 5,6 kali kot. I don't like :(. 

Ni stuck kat katil sbb zafri taknak bangun, tapi nak tido kat riba. 

Contoh melekap. Takut mama bangun gi buat keje masa dia nap, so dia nap atas perut.


Wednesday, September 3, 2014

Cheesy Sayang

SAYANG

Perkataan ni mama dgn ayah tak boleh guna utk panggilan to each other.

Nanti anak yg seorang kat atas ni akan roll her eyes dan tengok mama and ayah dgn muka penuh geli. "Euwww, thats embarrassing" katanya. 

Hmmmm...

Mama pulak bila sesekali tgk wall fb, ada yg update status 'sweetdiabetic' pun mama akan berikan reaksi yg sama mcm mina hahaha

Tuesday, September 2, 2014

Bom Jangka Meletop

Minggu lepas sangat mencabar kesabaran. Zafri banyak meragam, kurang tidur siang. Pendam aje. Jumaat pergi spk. Deal dgn kontraktor dah masuk 9 bulan. Anak yg besar2 ni pulak buat perangai. Rasakanlah bila mama meletop ye.

Malam tu diorang tido tanpa bantal selimut or tilam.
" If u cant keep your room mcm yg mama dah kemas tiap pagi, tido atas lantai aje".