Friday, January 13, 2012

Pots of Herbs and spices

Rentetan baca blog mrs kown semalam, (rentetan? dah macam berita pulak ye), I have few pots of dedaun yg biasa kita guna kat dapur. But to keep them alive, phewww mmg perit. Manjang nak mati je lah. Contohnya daun kesum, dah 3, 4 round tanam mmg akan sampai ke penghujung nyawa. Setakat ni I ada, pokok limau purut, pokok kari, daun pandan, daun kunyit yg nyawa2 ikan dah dan terkini daun ketumbar yg baru bertunas. Sikit je kan. 

Kalau boleh nak ada serai, lengkuas, kunyit, daun kesum, bunga kantan, daun sup, daun bawang. Tapi semua ni tak pernah menjadi, semua matiiiiii je.  Ni yg mmg biasa gunalah, yg lelain tu, mana2 yg boleh beli dried tak kisah sangatlah kan. Ni jenis yg kita pakai fresh yg nak ada dalam pots tu. Barulah feeling jamie oliver, tarik herbs then kirai2 masak muahahaha.

Sebenarnya, suka dedaun ni hidup fresh sbb kalau beli then simpan dalam peti ais tu, bukan tahan lama sangat. Kalau ada pokok anytime nak guna gi la petik kan, senang je. Pastu takdelah tengah masak2, bukak peti, eh takde stok daun kesum lah, eh daun sup dah habis haaaa. mencik kan bila jadi camtu.

Daun ketumbar yg baru bertunas. 
Kat kedai runcit orang acheh dekat ngan rumah ni ada jugaklah most of the time dedaun ni, tapi tu la lagi senang kalau tanam sendiri, fresh available any time. Takyah start enjin keta ke kedai kan, takyah marah kat diri sendiri sbb dah bawak list pun boleh lupa beli time ke pasar (i le tewwwww).




No comments:

Post a Comment