Monday, March 22, 2010

Simple Food

Pasal makan ni agak meruncing jugakla.

Meruncing bukan sebab ikat perut tapi kena ikut diet hubby dan tekak yg dah kembang sbb hari2 menu yg sama je. Mana tak sama, asal gi pasar ke giant ke mesti beli lauk, sayur yg sama. Balik2 ayam, ikan, kangkung, bayam, sawi etc. Daging, udang ke sotong 2 minggu sekali je ....nak kurangkan kolestrol, plus Sarah alergi seafood agak teruk jugak le.

Lepas tu skrg our 'domestic goddess' kadang2 cuba menu yg tak penah i ajar....contohnye instead of sambal tempe goreng, dia buat sambal tempe kicap tanpa sambal.....hmmmm camno tu? So i remind her to stick to our normal menu..takyah le cuba buat menda lain.

Mungkin sbb dia pun boring kot masak menda yg sama je...

Nak ajar yg lain2 pun tapi kalau base still ikan, ayam, semua2 tu..sama jugakkan.
Tetap sup, kari, gulai, rendang, kicap, goreng...balik2 rotate yg tu jugak.
Brekfast lak nasik goreng, bihun goreng, telur, roti, weeken dpt le nasik lemak kerang isk.
Hubby pulak, balik2 roti wholemeal for brekfast and dinner kadang2 bawak lunch pack dari rumah pun menda yg sama....yg makanan lain2 kena jaga kolestrol ngan minyak. Makin kronik sbb BP yg makin kerap up up up an away tu.


Pagi tadi buatkan 'toast-wholemeal bread-peanut butter spread- pisang lenyek' goreng. Ajaran domestic goddess terkenal Nigella Lawson. Gambor takde ye...kol 6 pagi tak koser mak nak amik2 gambor kat dapur weh. Yg ni baper kolestrol bape kalori i tak kira...buat utk tukar selera tekak hubby. Nigella ajor cenggini:
Step 1: Sambil lalu ke dapur capai pisang masak sebiji dua.
Step 2: Amik 2 keping roti, masukkan dlm toaster.
Step 3: Lenyekkan pisang tadi.
Step 4: Panaskan butter dlm kuali.
Step 5. Amik toast bread tu sapu peanut butter tebal2, letakkan pisang lenyek, katupkan ngan lg sekeping roti yg di toast tadi. Dan gorengkan dlm kuali tadi.
Step 6: Terbalikkan dan angkat.
Step 7: Hidang utk di makan. Kalu rajin potong dua. Kalu malas, ngap terus je lah.


Esok nak try buat lempeng pisang, nama komersil 'crepe banana'. Sodap le plak makan lempeng pisang ni kat Subang Parade Desert Bar last week. Pasni nak gogel resepi lempeng ni. Kalau buat lempeng biasa tu laki i tak makan, i makan jek , cecah gula sedap pe.

Crepe banana


Ni tuan tanah saja nak enterprem blog sendiri =P


PS: I suka buat makanan yg siap kurang dari 5 minit....lebih dari itu...berchentaaa le jawabnye.



.

2 comments:

  1. Eynda pernah buat cara nigella tu tapi pisang eynda potong bulat2 je tepek dlm roti...sedappp :-)

    ReplyDelete
  2. eynda - huby ckp sedap but i tak rasa pun...sbb mcm pelik huhu

    ReplyDelete