Thursday, May 9, 2013

My day, my food

Dah masuk minggu ketiga independant ni, keadaan kat rumah ni dapat dikekalkan. Takdelah comot sangat. I pun dah dapat rentak yg sesuai dgn keadaan fizikal ni tanpa perlu push lebih2 sangat. So dah boleh bertenang sambil buat kerja, taklah stress bila nampak ada yg belum di buat. Takde rushing sangat dah. So far oklah. Alhamdullillah. Walopon cekpen dah push suh ambik cleaner, tp i on hold dulu. I think i still can manage on my own. Cuma seminggu ni asik pening kepala je bila bangun tido, tapi tak lamalah, dalam few hours je. Cuma ada sehari tu, 24hrs tak hilang pening. 

Ok....ni some of lauk/bekfas/sayur  yg di masak sepanjang minggu ni. Ada yg tak terambik gambar sbb mood malas datang. hehehe. So sikit je lah ye, mana yg ada je.
 Rendang ayam. Saja tak buat kering2, so boleh colet2 sikit.
 Singgang ikan kembung.
Tumis pucuk paku tapi terlebih air sikit, so jadi banjir.
 
 Tomyam sotong.
 Asam pedas ikan pari. Wajib ada seminggu sekali. Kesukaan 3 kanak2.
 Tumis pedas2 kacang panjang. Kesukaan mak.
 Toast dgn sunny side up and down. hahaha....takleh makan raw egg maaaaa.
 Mee goreng.
Tempoyak pucuk daun ubi, daun kunyit dan petai. Mak budak ngidam. Puas hati dapat makan berkali-kali.
 Kari ikan tongkol. Awish n mina no like. Nasiblah. Manjang nak kari ikan merah mana boleh.
They are having tortilas with minced chicken on the inside. I makan nasi goreng with extra cili api, plus lebihan minced chicken yg dah sesiap bubuh mixed herbs tu. Pelik sikit le jadi rasa nasi goreng ni tapi still sedaplah. I takpe makan rasa pelik2, kalau suh bebudak ni tak payah le, buat kita hangin je dgn komen2 ikhlas derang.

Lastly......
Daripada sharing2 orang kat fb. I selalu je nak end up my argument by saying "cos i'm your mother and i said so" tapi tak terkeluar hahahaha. So true kan, sbb kekadang tu mmg kita rasa nak exert our authorities clearly to them hehehe. 

2 comments:

  1. Bagusnya boleh masak sekali semua org boleh makan. Aku fenin2 sket bab masak ni, sbb ada org tak makan ayam, ada plak yg tak makan red meat, ada plak yg tak makan seafood, ada plak kalau ikan makan yg jenis kecik2 jer.... End up aku masak kat kedai jer sbb boleh ikut tekak masing2.

    ReplyDelete
  2. Adalah 5,6 jenis je kot yg memang semua boleh makan. Tapi aku dulik hape skrg, mama masak apa pun kena makan. kalau tak mmg makan ngan kicap, hehehe. Takleh makan kedai selalu sbb derang byk guna msg, sarah cannot take it, sesekali tu oklah tukar2 angin kan and aku pun penat jugak masak everyday.

    ReplyDelete