Sehari sebelum pergi Melaka (24/7), Tuan Puteri Mina sibuk suruh mama buatkan kuih kaler pink.
I pun gugel lah resepi2 kuih lapis kat tenet, ada macam2 rupanya. Bila Tuan Puteri konfem ni kuih yg dia nak, mama pun gigih le nak buat.
So I guna resepi yg guna tepung gandum dgn tepung beras sbb itu yg ada kat dapur =P.
Simple je resepi tu.
1 cawan tepung beras,
1/2 cawan tepung gandum,
3/4 cawan gula,
1 cawan santan pekat,
1 sudu kecik garam,
4 cawan air,
Dah siap bancuh dan tapis semua bahan kat atas tu, bahagikan pada 2 mangkuk.
Yg satu mangkuk biar putih, yg satu lag bubuh sirap rose secukup nye..ikut le nak kaler tu camna.
Pastu kukus layer by layer, dalam 5 minit for each layer.
Bila dah siap, dan agak2 dah suam, I cuba la nak kuarkan. Tapi stuck sbb lembik sangat.
So terpaksa guna sudu... dah rupa makan bubur pun ye jugak.
Lepas tu bila dah dapat potong, hidangkan kat Tuan Puteri Mina.
Nak tau apa dia komen??!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"NOT NICE la mother....its STINKY!"
Agak2 korang kena lempang tak Tuan Puteri ni????
Kuih tu lum betul2 sejuk, so lembik dan melekat-lekat, STICKY bukannya STINKY !
Nasib baik Darwish cakap sedap dan makan banyak. Kalu tak mother tak hingin buatkan lagi tau...
saya lagilah, tak penah buat pun...hehehe
ReplyDeletemamasyaza- senang je =P
ReplyDelete